Most itt vagy
Itt > Belföld > Délvidéki vérengzés – A magyar külügy üdvözli a szerb bocsánatkérést

Délvidéki vérengzés – A magyar külügy üdvözli a szerb bocsánatkérést

 

 

 

 

 

 

 

 

A szerb parlament által a délvidéki magyarok ellen 1944-1945-ben elkövetett cselekmények elítéléséről pénteken elfogadott nyilatkozat fontos állomása az Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnök által 2012 novemberében megkezdett párbeszédnek – közölte a Külügyminisztérium szombaton az MTI-vel.

Kiemelték: a tárca üdvözli a nyilatkozatot “a magyar polgári lakosság ellen 1944-1945-ben a Vajdaság területén elkövetett cselekmények elítéléséről”.  A dokumentum reményt kelt a magyar és a szerb államfő által elhatározott történelmi megbékélési eseményt, a közös főhajtást illetően, amellyel a második világháború idején ártatlanul meggyilkolt vajdasági áldozatok emléke előtt kívánnak tisztelegni – fogalmaztak.

A szerb parlament rendkívüli ülésén pénteken elfogadta a délvidéki magyarok ellen 1944-45-ben elkövetett vérengzéseket elítélő nyilatkozatot. A dokumentumot a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) 69 képviselője terjesztette elő. Abban a legerélyesebben elítélik a vajdasági magyar polgári lakosság ellen 1944-45-ben elkövetett cselekedeteket, amelyekkel meghatározott személyeket nemzeti hovatartozásuk miatt életüktől, szabadságuktól, illetve más jogaiktól bírósági vagy közigazgatási döntés nélkül megfosztottak.

Tomislav Nikolic 2012 novemberi budapesti látogatásán állapodott meg Áder Jánossal abban, hogy közösen hajtanak fejet az 1944-45-ös megtorlások vajdasági áldozatainak emléke előtt.

(bumm)

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

One thought on “Délvidéki vérengzés – A magyar külügy üdvözli a szerb bocsánatkérést

  1. Ez pillanatnyi gesztusnak szép. De mi lesz a magyarok rehabilitációjával, a kárpótlásával, a naponta lerombolt síremlékek s föléjük emelt szemétdombokkal, s főleg a magyarok utolsó csatlósként való emlegetésével, a mai napig tartó magyar verésekkel, megalázásokkal. A temerini fiúkkal… No erre kell napi gondot fordítani, nem a hírekben való mutatós szereplésekre.

Vélemény, hozzászólás?

Top