Most itt vagy
Itt > Főoldal > Délvidék- a lakosság eltorlaszolta az utat és nem engedte be a menekülteket

Délvidék- a lakosság eltorlaszolta az utat és nem engedte be a menekülteket

Skela település lakosok eltorlaszolták az utat Obrenovacnál, miután megérkezett két, menekültekkel teli autóbusz, akik számára nincs hely a bogovađai befogadó központban.
A B92-nek Života Mirčetić, Skela helyi közösségének elnöke megerősítette, hogy a helyiek eltorlaszolták az utat.
Mint ismeretes, a szerb kormány nemrégiben olyan döntést hozott, hogy körülbelül kétszáz menedékkérőt a bogovađai központból, ami különben túlzsúfolt, az obrenováci munkásbarakokban szállásoljanak el.
Azonban az ušćei és skelai lakosok, ahogy a vezetőség is, ellenzik ezt a döntést, és nem szeretnének a közelükben új menekültközpontot, mert, mint mondták, féltik a saját és gyermekeik biztonságát.
Miroslav Čučković, Obrenovac község elnöke azt mondja, megengedhetetlen, hogy kétszáz menedékkérő annak az erőműnek a közelében legyen, amely a szerb áram hatvan százalékát termeli, s ez komoly biztonsági problémát képez. Úgy véli, a menekülteknek az új szállás nem biztosítja az alapvető életfeltételeket.
Másfelől, Saša Janković ombudsman a B92 híradójának vendégeként azt mondta, az állam köteles humánus szállást biztosítani a menekülteknek, s olyan emberekről van szó, akik bánatot és nyomorúságot hordoznak magukban, s akiket senki sem szeretne a szomszédságába, holott ennek nem így kellene lennie.
„Az állam köteles ésszerű és humánus szállást biztosítani a menedékkérőknek, s nem értem a rasszista és egyéb hasonló véleményeket. A tény az, hogy ha valaki letelepedett egy közösségben, az itt élő embereknek nem szabad a betelepítést a saját életminőségük csökkenéseként megélniük, s ezért a Szerb Köztársaságnak teljesítenie kell nemzetközi kötelezettségeit, de össze kell fognia Európával is, hogy ezt a kérdést megoldják” – mondta az ombudsman.

(B92)

Címlap fotó:Tanjug

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top