Most itt vagy
Itt > Belföld > Déli Áramlat – Aláírták a magyarországi szakaszról szóló megállapodást

Déli Áramlat – Aláírták a magyarországi szakaszról szóló megállapodást

 

 

 

 

 

 

 

 

Aláírta a Déli Áramlat földgázvezeték magyarországi szakaszáról szóló részvényesi megállapodást Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese szerdán Budapesten.

Az aláírás után Baji Csaba elmondta: végső döntést hoztak a Déli Áramlat földgázvezeték 229 kilométeres magyarországi szakaszának megépítéséről, ezt az MVM Zrt. szerda délelőtti közgyűlése megerősítette.
A Hercegszántó és Tornyiszentmiklós közötti vezeték kapacitása mintegy 30 milliárd köbméter lesz évente. A beruházás költsége a tervek szerint 600 millió euró, ennek 70 százalékát fedeznék hitelből. Az átadás időpontja 2016. január 1-je.
A Déli Áramlat fontos eleme az európai energiabiztonságnak, Magyarország számára pedig hosszú távú előnyöket és stabilitást nyújt – mondta a Gazprom elnökhelyettese, aki szerint kölcsönösen előnyös, a szomszédos országok érdekeit is figyelembe vevő megállapodást kötöttek.
Az Oroszországból a Fekete-tengeren, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra érkező gázvezeték kiemelt jelentőségű, erősíti az ország, illetve az Európai Unió ellátásának biztonságát – közölte az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. A tulajdonosi megállapodás aláírásával megkezdődhet a hazai szakasz előkészítése, majd megépítése.
Baji Csaba elmondta: az évi 30 milliárd köbméteres kapacitás a tranzitmennyiséget is tartalmazza, illetve a Déli Áramlaton keresztül Magyarország számára értékesíthető földgázmennyiséget is fedezi.
A beruházást a magyar kormány támogatja, ezt jelzi a kiemelt projektté nyilvánítása, ami a részvényesi megállapodás aláírásának napján hatályba lép. A MVM és a Gazprom együttműködése biztosítja a beruházás megvalósulásának sikerességét, amely iránt mindkét fél elkötelezett – fogalmazott Baji Csaba. Hozzátette: erre az együttműködésre lehet majd alapozni a két társaság hosszú távú kapcsolatát is.
Kérdésre válaszolva az elnök-vezérigazgató azt mondta: az infrastrukturális lehetőségek meglesznek Ukrajna felől is a további gázimportra, a Déli Áramlat üzemelése nem jelenti azt automatikusan, hogy Magyarország Ukrajna felől nem importál gázt.

MTI/magyartudat.com

 

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top