Most itt vagy
Itt > Főoldal > Az EU bohóca

Az EU bohóca

Igen, az EU továbbra is “a hűséges barát, és az Európába integrálódás fő partnere” a kijevi rezsim számára.
Az Európai Néppárt (EPP) keleti partnerség jegyében tartott tegnapi találkozóján bőszen hangoztatták azokat a szavakat, amelyek elég lojálisak és kedvesek Porosenko kicsiny szívének. De ezek csak szavak.

Valójában ebben a Majdan után negyedik évben az EU az elkezdte magát Kijevben újra bemutatni, és folytatni a Juscsenko-rezsimmel megkezdetett zsákutcát.

Szóbeli támogatással és az anyagi segítségnyújtás szabotálásával.

Élénk bizonyíték az eddigi makroszintű pénzügyi támogatás harmadik részletének elmaradása, vagyis 600 millió eurós tétel, amelynek már az előző évben kellett volna megtörténnie.
De az 1,8 milliárd euró helyett a három év alatt az EU 1,2 milliárd eurós támogatást nyújtott, és nem szándékozik sietni a legutolsó tétellel. Porosenkot az orránál vezetve, aki mint egy elsős gyermek aláírta a “házi feladat” hírhedt  22 pontját.

Porosenko szégyenletesnek és szánalmasnak tűnt: “Én magam részéről mindent megteszek, hogy megfelelővé tegyem Ukrajnát a makroszintű pénzügyi támogatáshoz, és ezért együttműködési prioritásokat dolgoztunk ki… Ukrajnának teljesítenie kell a házi feladatát, és az EU-nak teljesítenie kell kötelezettségeit … Igen, elmaradtunk néhány lépéssel, de emlékezzünk arra, hogy mi volt az elmúlt három hónapban- reformok ősszel… ”

Ez a “reformok ősze” közvetlenül az EPP ülésén zajlott, ahol Porosenko-t a grúzok nyíltan megvádolták, hogy “fedezi” a korrupciót, támogatja a grúzok illegális kitoloncolását és megfosztotta Saakashvilit az állampolgárságától zsebpártjai támogatásával.

Ennek eredményeképpen Porosenko elvesztette a türelmét, és őszintén eljátszotta a bohócot: “Az én országom  jogállami. Az embereknek joguk van bírósághoz menni, ideértve az EJEE-t is, és ha Ukrajnát bűnösnek találják – az állam kártérítést fizet… A grúzok torzítják a tényeket. Azok, akiket kiutasítottak Ukrajnából, törvényszegők, súlyos bűnözők… “.

Ezzel a történet véget ért. Az európaiak abban a határozott meggyőződésben vannak, hogy a kijevi rezsim Porosenkoval az élen nekik nem túl érdekes és nem érdemlik meg az EU-s pénzt, írja Mirtesen.

www.magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top