Most itt vagy
Itt > Főoldal > Az észt elnök sürgeti a NATO-t, hogy növelje katonai jelenlétét az országban

Az észt elnök sürgeti a NATO-t, hogy növelje katonai jelenlétét az országban

Az észt elnök Toomas Hendrik Ilves azt mondta, hogy az egyetlen állandó telepítésű NATO-egység nem lesz elrettentő az Oroszország jelentette lehetséges veszélyekkel szemben.
Az Észak-atlanti Szövetségnek (NATO) éppen ezért növelni kell jelenlétét Észtországban, hogy megvédje az országot a veszélytől, amelyet Oroszország jelent, mondta az észt elnök, Toomas Hendrik Ilves egy interjúban a brit Daily Telegraphnak.
Mivel Észtország 11 évvel ezelőtt csatlakozott a NATO-hoz, elvárható hogy nagy létszámú katonai egységeket telepítsenek oda.
A skandináv országok védelmi miniszterei szerint Oroszország akciói jelentik a legnagyobb kihívást az európai biztonságnak.
Lengyelország is igyekszik kiharcolni az amerikai csapatok hosszú távú jelenlétét területén.

Most Észtországban egy 150 fős amerikai gyalogsági egység van, akiknek jelenléte idiglenes.
Látva az orosz erők jelenlegi katonai manővereit az orosz-észt határ térségében, csak az állandó NATO jelenlét tudja őket elrettenteni.
Azt is mondta, hogy a NATO gyorsreagálású erőinek eltart néhány napig, hogy elérjenek egy háborús konfliktus sújtotta övezetbe, mely nem igazán megnyugtató.

Mint ahogy az a AFP hírügynökség megtudta, az észt fegyveres erők létszáma 5300 fő. Az észt hadsereg nem rendelkezik harci repülőgéppel, így az ország teljes mértékben a NATO-ra támaszkodik.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top