Most itt vagy
Itt > Belföld > Az ELTE-nek ki kell adnia a hallgatói önkormányzat gazdálkodására vonatkozó adatokat

Az ELTE-nek ki kell adnia a hallgatói önkormányzat gazdálkodására vonatkozó adatokat

Jogerősen megállapította a Fővárosi Ítélőtábla, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) jogi karán működő  hallgatói önkormányzat (hök)vezetőinek javadalmazására vonatkozó adatok közérdekű adatok, ezért azokat ki kell adnia az egyetemnek – mondta szerdán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) információszabadság témavezetője.
A másodfokú bíróság megállapította, hogy a hallgatói önkormányzat nem csupán érdekvédelmi feladatot lát el, hanem közfeladatot is, és működése közpénzből biztosított, ezért a tisztségviselőknek járó juttatások közérdekből nyilvános adatnak minősülnek – közölte Hídvégi Fanny.
Felidézte: az adatigénylést Szabó Dániel nyújtotta be, akinek a későbbi perben a TASZ ügyvédje volt a jogi képviselője.
Az egyetem ugyanis vitatta, hogy a hallgatói önkormányzat közfeladatot lát el, ezért utasította el a vezetők juttatásaira vonatkozó adatok kiadását.
A Fővárosi Törvényszék tavaly októberben első fokon arra kötelezte az ELTE-t, hogy adja ki a kért adatokat, és az akkori döntést erősítette meg a másodfokú ítélet. Az ítélet jogerős, de az ELTE dönthet úgy, hogy a Kúriához fordul felülvizsgálati kérelemmel, és kérheti az ítélet végrehajtásának felfüggesztését. Közérdekű adatokra vonatkozó perekben pedig a bíróságok szinte automatikusan lehetővé teszik ezt, mivel utólag nem vonhatók vissza a már nyilvános adatok – ismertette a témavezető.
Hidvégi Fanny emlékeztetett: különböző egyetemek hallgatói önkormányzataival kapcsolatban régóta hangoztatott kritika, hogy működésük – leginkább pénzügyeik – átláthatatlanok.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top