Most itt vagy
Itt > Főoldal > Az Egyesült Államok fokozza az internetes világ megfigyelését

Az Egyesült Államok fokozza az internetes világ megfigyelését

Az amerikai kormány új hírszerzési intézményt hoz létre a internetes fenyegetésekre vonatkozó adatok rendszerezése és megosztására – közölte Lisa Monaco, Barack Obama elnök terrorelhárítási és belbiztonsági tanácsadója kedden Washingtonban.
A Kiberfenyegetettségi Hírszerzés-integráló Központ (Cyber Threat Intelligence Integration Center, CTIIC) feladata az lesz, hogy összesítse a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA), a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) és más hasonló szervektől származó, az online fenyegetettségekre vonatkozó információkat és azokat közölje más szövetségi intézményekkel. A CTIIC szervezetileg James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatójának (DNI) hivatala alá tartozik majd, amely már most is több titkosszolgálat munkáját hangolja össze.
ctiic-usa-megfigyelesAz intézmény létrehozása – amelynek működési elvét a The Washington Post a Nemzeti Terrorelhárítási Központéhoz hasonlította – azt jelzi, hogy az Obama-kormányt nem elégíti ki a jelenlegi status quo, amelyben több szövetségi szerv is foglalkozik kibervédelemmel, ám egyik sem játszik vezető szerepet ezen a téren.
A közelmúltban amerikai érdekeltségek – így a Sony Pictures Entertainment, az Anthem társadalombiztosító vagy éppen a Fehér Ház nem titkosított számítógép-hálózata – ellen elkövetett hackertámadások ráirányították a figyelmet arra, hogy hiányosságok mutatkoznak a biztonsági szervek közötti információcserében. (Kedden 14 perc erejéig “iszlamista hackerek” vették át a Newsweek magazin Twitter-oldala feletti uralmat, megfenyegették az Egyesült Államokat és az elnöki családot, valamint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet reklámozó képet és szöveget helyeztek el rajta.)
Mike McCaul republikánus képviselő, a szövetségi alsóház hírszerzési bizottságának elnöke kijelentette, hogy a CTIIC-nek szerepet kell játszania a hírszerző szervek, valamint a nemzetbiztonsági minisztérium Nemzeti Kiberbiztonsági és Kommunikáció-integrálási Központja (National Cybersecurity and Communications Integration Center, NCCIC) közötti információcserében. A magánvállalatok és a közvélemény az NCCIC-tól értesül a lehetséges kibertámadásokról.
Lisa Monaco egyébként kedden ígéretet tett arra, hogy a magánvállalatok a jövőben több információt fognak kapni a kormánytól a kiberfenyegetésekről.
A CIA és az NSA mellett a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Pentagon is foglalkozik kiberfenyegetésekre vonatkozó hírszerzéssel. De ezen a téren kockázatmegfigyeléssel foglalkozik a Federal Reserve, az energiaügyi minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is.
Megfigyelők rámutattak, hogy az Egyesült Államokban még a CTIIC létrehozása ellenére sem lesz olyan hivatal, amely összefogná és koordinálná a kormányzat politikáját a internetes biztonság területén.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

2 thoughts on “Az Egyesült Államok fokozza az internetes világ megfigyelését

  1. Ahhoz képest, hogy egy friss felmérés szerint, az amerikai állampolgárok 60 százaléka egyik napról a másikra él, nehézségbe ütközik egy sürgősségi orvosi ellátás 100 dolláros kifizetése…

    1. Ez azt jelenti, hogy félnek. A félelmük azt jelenti, tisztában vannak vele, hogy úgy viselkednek velünk (és persze az amerikai emberekkel is), ahogyan nem szeretnék, hogy velük viselkednének az emberek. Vagyis tisztában vannak vele, hogy gazemberek.

Vélemény, hozzászólás?

Top