Most itt vagy
Itt > Belföld > Átléptek a bankok egy küszöböt – Interjú az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatójával

Átléptek a bankok egy küszöböt – Interjú az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatójával

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mára a bankok többsége átlépte azt a küszöböt, amelyen túl már túlzott lenne a tőkeáttétel-csökkentés folytatása – véli Jelasity Radovan, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója. A bankvezér szerint a bankok kamatmarzsa jelentősen csökkenni fog, aminek fényében az MNB új hitelprogramja is más színben tűnik fel, mint korábban tűnt volna. A vállalati szektor fogja beindítani a lakossági hitelezést is. Utóbbihoz a félszocpol bevezetése is hozzájárul, amelyre a kormány május végéig tett ígéretet.

P.: Jelentős tőkeáttétel-csökkentésen estek át Magyarországon a külföldi tulajdonú bankok, köztük az Erste Bank. Szükségszerű-e, hogy folytatódjon a folyamat?

Jelasity Radovan: Szerintem nem. Annál is kevésbé, mert a tőkeáttétel-csökkentést kiváltó események nagyobb része már mögöttünk van. Az egyik ilyen a végtörlesztés volt, amely a devizahitelezés kvázi megszüntetését követően a meglévő devizahitel-állományt csökkentette, így természetes, hogy az állomány mögött álló forrást a bankok visszafizették. Mára a bankok többsége átlépte azt a küszöböt, amelyen túl már túlzott lenne a tőkeáttétel-csökkentés folytatása, hitelezés nélkül ugyanis a bankok működésének alapja kérdőjeleződne meg. Nem nehéz belátni, hogy bevétel nélkül hosszú távon egy banknak sincs garantált jövője. Világos, hogy minden bank egyre inkább rá van utalva arra, hogy olyan ügyfeleket találjon, akik képesek visszafizetni a felvett hiteleket.

Átléptek a bankok egy küszöböt (Interjú Jelasity Radovánnal)
P.: A hazai bankok sokáig az európai és régiós összevetésben magas kamatmarzzsal, illetve annak növelésével védekeztek a volumen csökkenése ellen. Figyelembe véve, hogy a kamatok egyre alacsonyabbak, véget ért ez az időszak, és a marzs helyett egyre inkább a volumen lesz a kulcsszó?

J. R.: Nemcsak a magas bázis, vagyis a kamatok eddigi szintje, hanem az ország javuló besorolása is valószínűvé teszi, hogy a bankok kamatmarzsa jelentősen csökkenni fog. Így aztán az MNB új programja, a maga 2,5 százalékos kamatával más fényben tűnik fel akkor, amikor az alapkamat nem 6-7, hanem a jelenleginek megfelelő 4,75 százalék. Általánosságban is igaz egyébként, hogy az alapkamat csökkentésével a marzsok automatikusan csökkennek, ami a volumen jelentőségének felértékelődését vonja maga után. Ez persze azt is jelenti, hogy a bankokon még a korábbinál is nagyobb nyomás lesz a tekintetben, hogy a kieső bevételeket részben a volumenek növelésével próbálják majd ellensúlyozni.

P.: Lehetővé teszi a piaci kereslet ezt a típusú növekedést?

J. R.: Összetett a helyzet, hiszen más-más tényezők a meghatározók a különböző szegmensekben. Az Erste Bank számára rendkívül fontos lakáshitelezésben például a teljes szakma azt várja, hogy a használtlakás-vásárláshoz kapcsolódó félszocpol is elinduljon. A kormány ígérete szerint ez május végére megtörténik. A késlekedés azt eredményezte, hogy sokan elhalasztották a hitelfelvételt, mert mindenképpen ki szeretnék használni ezt a lehetőséget. Hiszek abban, hogy ha a félszocpolról szóló döntés heteken belül megszületik, az már a nyár folyamán felpörgetheti a lakáshitelezést. Úgy gondolom – az alacsonyabb kamatszintet is figyelembe véve -, hogy ez a program hatékony lesz.

P.: Mégis, a mostani jelek alapján a volumen növekedése mintha a vállalati oldalon könnyebb lenne a közeljövőben.

J. R.: A vállalati szektor fogja beindítani a lakossági hitelezést is, ami persze egyáltalán nem meglepő. Éppen ezért érthető, hogy minden kormány megpróbál a vállalati finanszírozásra összpontosítani. Az MNB új, növekedési hitelprogramja is ezért jelent jó lehetőséget, és ezért is örülünk az elindulásának. Az Eximbank programjának kiterjesztése az eddig támogatott exportőrök beszállítóira szintén jelentősen növelheti a hitelezést. Komoly terveink vannak ezzel kapcsolatban nekünk is, így a következő hónapokban végigjárjuk Magyarország 8-9 legnagyobb városát, ahová velünk tart az Eximbank képviselője is. Úgy látjuk, hogy az az időszak következik, amikor nem az ügyfeleknek kell a bankokhoz fordulniuk, hanem a bankok keresik meg őket egyre intenzívebben.

2_1

P.: Mit vár az MNB hitelprogramjától?

J. R.: Úgy gondolom, hogy a programban minden bank részt fog venni, mert nagyon attraktív a számukra. Ráadásul bizakodásra adhat okot az is, hogy az MNB képviselői már nyilvánosan is kifejtették: szándékaik szerint ez csak egy programsorozat kezdete, a tapasztalatok alapján hasonló projekteket fognak kidolgozni a jövőben. Biztosak vagyunk abban, hogy ez a program jelentősen hozzá fog járulni a vállalati hitelezés területén tapasztalható állóvíz felkavarásához.

Forrás:portfolio

magyartudat.com MT

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top