Most itt vagy
Itt > Főoldal > Amerikát is elérheti az új észak-koreai rakéta

Amerikát is elérheti az új észak-koreai rakéta

 

 

 

 

 

 

 

 

A tízezer kilométert is meghaladhatja az Észak-Korea által a következő hetekben felbocsátandó, állítólag egy műholdat hordozó rakéta hatótávolsága – jelentette dél-koreai kormányzati forrásokra hivatkozva az NHK japán televízió csütörtökön.

Ezzel az Unha-3 nevű hordozórakéta képes lehet elérni az Egyesült Államok nyugati partját, egyebek közt Los Angeles városát is. Dél-koreai szakértők az áprilisban Észak-Korea által kilőtt, hasonló típusú rakéta első fokozatának 130 másodperces kiégési ideje alapján jutottak erre a következtetésre.

Phenjan októberben jelentette be, hogy az USA nyugati partját elérni képes rakétákkal rendelkezik, de ezt amerikai szakértők vitatták. “Ez hosszú ideje Észak-Korea politikai célja, de nem bizonyították, hogy rendelkeznek hozzá képességekkel” – mondta akkor Daniel Pinkston, az International Crisis Group szakértője a CNN amerikai hírcsatornának.

Az amerikai Külkapcsolatok Tanácsa (Council on Foreign Relations) külpolitikai kutatóintézet szerint Észak-Korea legnagyobb hatótávolságú, robbanófejek hordozására képes rakétája, a Taepodong-2 elméletileg 5-6 ezer kilométeres utat képes megtenni, de az ezzel a rakétával végrehajtott teszek egyike sem volt sikeres. Az Unha-3 vélhetően a Taepodong-2 módosított változata.

Phenjan szombaton jelentette be, hogy újabb “műholdfelbocsátást” fog végrehajtani december 10. és 22. között. Észak-Korea legutóbbi három – 1998-ban, 2006-ban és idén áprilisban végrehajtott – hasonló kísérlete sikertelen volt.

A kilövés miatt Japán csütörtökön három elfogórakétákkal felszerelt rombolót vezényelt a Kelet-kínai-tengerre és a Japán-tengerre, egy további, Patriot rakétákkal felszerelt hajót pedig Okinaván helyezett készültségbe.

Dél-koreai tisztségviselők csütörtökön közölték, hogy tárgyalásokat folytattak kínai kollégáikkal a kilövésre adandó válaszlépésekről. Diplomáciai források szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat hozhat Phenjannal szemben, ha megtörténik a sokak által rakétatesztnek tartott műholdfelbocsátás – jelentette a Yonhap hírügynökség.

Egyes elemzők szerint a kísérlettel Phenjan Kim Dzsong Il tavaly december 17-én elhunyt észak-koreai vezető halálának évfordulójáról akar megemlékezni. Mások szerint a néhai diktátor utódja, Kim Dzsong Un a rakéta felbocsátásával saját hatalmát akarja megerősíteni, illetve az Egyesült Államokat akarja tárgyalásra bírni.

viewsnnews.com/magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top