Most itt vagy
Itt > Főoldal > Amerikai zavargások – Rendkívüli állapot Fergusonban

Amerikai zavargások – Rendkívüli állapot Fergusonban

Rendkívüli állapotot hirdettek hétfőn a Missouri állambeli Fergusonban, miután erőszakos cselekményekbe torkolltak az előző napi megemlékezések, amelyeket annak az első évfordulóján tartottak, hogy az amerikai városban egy fehér rendőr lelőtte a fegyvertelen, afroamerikai, tizenéves Michael Brownt.
Ferguson-zavargas2 “Nem tűrjük az erőszakcselekményeket egy olyan városban, amely az elmúlt év során olyan fáradhatatlanul dolgozott a saját újjáépítésén és megújulásán” – közölte hétfőn Steve Strenger, a St. Louis megyei közigazgatás vezetője.
Az ügyészség hétfőn rendőrök elleni támadás miatt vádat emelt a 18 éves afroamerikai Tyrone Harris – Michael Brown egyik közeli barátja – ellen, aki előző éjjel rálőtt a hatóság embereire. Harris apja a hivatalos állásponttal szemben azt állította, hogy fia fegyvertelen volt, véletlenül keveredett két ellenséges csoport konfliktusába, és éppen menekülni próbált, amikor a rendőrök megtámadták.
St. Louisban a nap folyamán egyébként többtucatnyi tüntetőt előállítottak, akik megpróbálták elállni a szövetségi bíróság bejáratát és az előítéleteken alapuló rendőri eljárás gyakorlatának megszüntetését követelték. Megbilincselve vezették el Cornel West emberi jogi aktivistát, a Princetoni Egyetem emeritus professzorát is.
Jon Belmar, St. Louis megye rendőrfőnöke szerint azok az emberek, akik a vasárnapi békés tiltakozásokat követően, sötétedés után lövöldözni kezdtek, nem tüntetők, hanem bűnözők voltak.
Ezenfelül egy 17 és egy 19 éves fiatalt hétfőre virradóra egy autóból lőttek meg annak az emlékhelynek a közelében, amelyet Brown halálának helyszínén hoztak létre. Bár mindketten mellkasi sebesülést szenvedtek, egyikük állapota sem életveszélyes.
A vasárnapi és hétfő hajnali zavargások során legkevesebb három rendőr is megsérült. Egyiküket téglával arcon dobták, két másikat pedig paprikaspray-vel fújtak le, írja Pogár Demeter Washingtonból.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top