Most itt vagy
Itt > Főoldal > Amerika aláásta a közel-keleti békefolyamatokat

Amerika aláásta a közel-keleti békefolyamatokat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden nem szavazta meg az indítványt, mely véget vetett volna Palesztina izraeli megszállásának.
A dokumentum nem kapott többségi támogatást, mivel az amerikai megbízottak bírálták, hogy korai és nem konstruktív.
A palesztin-izraeli konfliktus megoldása zsákutcába jutott, mert az ügyet kisajátította az Egyesült Államok, mondta Oroszország ENSZ megbízottja Vitaly Churkin.

Vitaly Churkin © AP Photo / Pablo Martinez Monsivais
Vitaly Churkin
© AP Photo / Pablo Martinez Monsivais

Nem tudjuk elfogadni a kifogásokat, mellyel az állásfoglalás-tervezetet aláásták, mondta Churkin, hozzátéve, hogy ebben az évben tanúja volt annak, amikor a folyamat elérte a holtpontot a négyes tárgyaláson, melyen részt vett az Egyesült Államok, az ENSZ, az EU és Oroszország. Oroszország azzal, hogy bekapcsolódott a tárgyalásokba, megtörte Washington monopóliumát.

A diplomata elmondta, hogy ami kedden történt, egy stratégiai hiba, és azt is bírálta, hogy nem sikerült  Oroszország javaslatát teljes támogatással átvinni az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, hogy elinduljanak a tárgyalási folyamatok.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tétlensége súlyosbítja palesztin-izraeli konfliktust, és ez egy veszélyes helyzet, amelyet nem lehet tolerálni. Nyilvánvaló, hogy csak a jó szándék itt már nem elég, mondta.

Churkin figyelmeztetett, hogy a konfliktus a régióban egyre mélyül, szaporodnak az illegális zsidó telepek a megszállt területeken, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is, ezzel is aláásva egy önálló palesztin állam esélyeit.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top