Most itt vagy
Itt > Belföld > Akik elismerik a palesztin államot

Akik elismerik a palesztin államot

Az Európai Unió 28 tagállama közül csak hét – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Bulgária, Románia, Málta és Ciprus – ismeri el, de ezek az országok még az unióhoz való csatlakozásuk – 2004, illetve 2007 – előtt nyilatkoztak erről. Az unió “régi”, azaz 2004 előtti tagjai közül Svédország lenne az első, amely megteszi ezt.
Svédország arra készül, hogy az Európai Unió “régi” tagjai közül elsőként elismerje a palesztin államot. A szándékot Stefan Löfven kormányfő pénteken, kabinetje és programja ismertetése alkalmával jelentette be.
“Az Izrael és Palesztina közti konfliktust csak egy kétállami megoldással lehet lezárni (…) A kétállami megoldáshoz kölcsönös elismerésre és a békés egymás mellett élés elfogadására van szükség. Svédország ezért el fogja ismerni a palesztin államot” – fogalmazott az új svéd miniszterelnök programbeszédében.
magyarok-palesztina-mellett2Stefan Löfven hozzátette, hogy a kétállami megoldást “a nemzetközi joggal összhangban, tárgyalásos úton” kell kialakítani, és figyelembe kell venni “mind az izraeliek, mind a palesztinok legitim elvárásait biztonságukra és önrendelkezésükre vonatkozóan”.
A BBC szerint világszerte több mint 130 ország ismeri el a palesztin államiságot.
Löfven Svéd Szociáldemokrata Munkáspártja egyébként ezen túlmenően választási programjában az “izraeli háborús bűnök kivizsgálását és a Gázai övezet blokádjának feloldását” szorgalmazta.
A kormányfő azt nem árulta el, hogy parlamenti szavazásra bocsátja-e az államelismerést. Löfven koalíciójának – amelyben a szociáldemokraták mellett a zöldek vesznek részt – nincs parlamenti többsége.
A palesztin államot először a néhai Jasszer Arafat kiáltotta ki 1988-ban. Az ENSZ Közgyűlése 2012-ben de facto elismerte a palesztin államiságot azáltal, hogy megfigyelői státust adott a Palesztin Hatóságnak a szervben. Az európai uniós országok többsége nem támogatta az erről szóló határozatot.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

2 thoughts on “Akik elismerik a palesztin államot

Vélemény, hozzászólás?

Top