Most itt vagy
Itt > Főoldal > A világon élő zsidók száma megközelíti a második világháború előttit

A világon élő zsidók száma megközelíti a második világháború előttit

A világon élő zsidók száma hetven év után megközelíti a holokauszt előttit – állapította meg 14. éves jelentésében a Jeruzsálemben működő Zsidó Nemzeti Irányelvek Intézete (Jewish People Policy Institute, JPPI).

A második világháború előtt világszerte 16,6 millió zsidó élt, de 1945-re a náci népirtás következtében mindössze mintegy 11 millióan maradtak életben közülük. Azóta folyamatosan emelkedett a zsidók száma, 2015-re elérte a 14,2 milliót – ismertette a jelentést a Háárec című újság honlapja hétfőn.
A legnagyobb, több mint nyolc százalékos növekedést a legutóbbi évtizedben, 2005 és 2015 között mérték. Az adatokat Izraelben a zsidó vallási jog, a halacha alapján határozták meg, amely azt tekinti zsidónak, akinek az édesanyja zsidó, míg külföldön a magukat zsidónak vallók számát összegezték.
Ha a 14,2 milliós számhoz hozzáadják azokat az Izraelben élőket, akiket a vallási jog nem tekint zsidónak, noha zsidók leszármazottaiként költöztek az országba, valamint azokat, akik külföldön élnek és zsidó szülőktől származnak – még ha nem is tartják magukat zsidónak – akkor a teljes szám eléri a 16 milliót.
Izraelben jelenleg több mint 6,1 millió zsidó él, a lakosság mintegy 75 százaléka. Ez az arány 1948-ban 82 százalék volt, 1958-ban 89 százalékra rúgott.
Izraelen kívül Amerikában él a legtöbb zsidó, 2013-ban 5,7 millióra becsülték számukat. 1957-ben még csak ötmillióan voltak, népességük a bevándorlás mellett azért is gyarapodott, mert a vegyes házasságból származó gyermekek többsége Amerikában zsidóként határozza meg magát.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

One thought on “A világon élő zsidók száma megközelíti a második világháború előttit

  1. Csak a főbb vonások kiemelésére szorítkoztunk, azokra, melyeknek különös jelentősége van a faji létküzdelemben. Láttuk, hogy a fajiság főbb vonásai:
    erős értelem, befolyásoló ösztön, kriticizmus, faji és egyéni önzés, faji önérzet, faji állhatatosság, bujaság, (+ anyagi lehetőségek!gyorsan újratermeli őket!) sikerimádat,SZÉGYENTELENSÉG , erkölcsi érzék hiánya, szívós akarat. Kiss Sándor: Zsidó fajiság

Vélemény, hozzászólás?

Top