Most itt vagy
Itt > Főoldal > A NATO hivatalosan is csatlakozott az IÁ elleni koalícióhoz, de nem vesz részt hadműveletekben

A NATO hivatalosan is csatlakozott az IÁ elleni koalícióhoz, de nem vesz részt hadműveletekben

A NATO további támogatást nyújt az Egyesült Államok által vezetett koalíciónak, amely Irakban és Szíriában az iszlám terroristák ellen harcol, nyilatkozta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

“Megállapodtunk abban, hogy a NATO teljes jogú tagja lesz a globális koalíciónak, amelyben mind a 28 szövetséges már részt vesz” – mondta Stoltenberg. “Úgy döntöttünk, hogy kiterjesztjük támogatásunkat a globális koalícióra, hogy legyőzzük az ISIS-t.”

“A koalícióban való részvétel nem jelenti azt, hogy a NATO harcolni fog” – mondta a NATO-vezető a brüsszeli csúcstalálkozó után. “De erős jelzést ad a globális terrorizmus elleni küzdelem iránti elkötelezettségünkről, és lehetővé teszi a NATO számára a politikai tanácskozásokban való részvételt.”

A NATO vezetője szerint a szervezet segíteni fog polgári és katonai szakemberek képzésében Irakban.
A szövetség folytatni fogja az AWACS légi megfigyeléseket, hozzájárulva a koalíció légtér-ellenőrzésének javításához, de nem tervezett semmilyen hadműveletet Szíria területén.

Egészen a közelmúltig a NATO, mint szervezet, nem volt hivatalos tagja a koalíciónak, de különféle támogatást nyújtott a partnerei számára. A szövetség a szíriai török ​​határ mentén rendszeres felügyeleti járatokat végez a szíriai légtérbe való belépés nélkül. Ezenkívül a NATO képzi az iraki hadsereg tisztjeit, írja a TASS.

Egy magas rangú NATO-forrás azt mondta korábban, hogy a koalícióhoz való csatlakozásról szóló döntés szimbolikus és gyakorlati jelentőséggel bír a NATO számára, és így a szervezet hozzáférést biztosít a koalíció tagjai döntéshozatali üléseihez.

Fotó: © EPA / Robert GHEMENT

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

One thought on “A NATO hivatalosan is csatlakozott az IÁ elleni koalícióhoz, de nem vesz részt hadműveletekben

  1. Akkor viszont beszüntethetnék a fegyverellátásukat, pótlásukat, kiképzésüket és különleges hadviselésüket is!

Vélemény, hozzászólás?

Top