Most itt vagy
Itt > Főoldal > A magyar kormány ellenzi az EU oroszellenes szankcióit

A magyar kormány ellenzi az EU oroszellenes szankcióit

Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter az RT orosz televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy véleménye szerint az EU nemzeteknek nem kellene automatikusan átvenniük a Brüsszel által diktált oroszellenes szankciókat.

Nagyon egyértelművé tettük, hogy párbeszédre és becsületes, értelmes vitára van szükség a szankciók sikeres, vagy sikertelen voltának tisztázására – mondta.

Lássuk a dolgokat tényszerűen, hogy segített-e az európai gazdaságoknak, függetlenül attól, hogy segített-e az orosz gazdaságnak, vagy segített-e az orosz gazdaság leépítésében, függetlenül attól, hogy segített-e a minszki megállapodások végrehajtásában, és miután becsületes válaszokat adtunk a becsületes kérdésekre, döntéseket kell hoznunk a jövőnkről- folytatta Szijjártó.

Most úgy tűnik, hogy a jelenlegi olasz kormány ugyanazt az álláspontot képviseli, mint a magyar kormány – nincs automatikus brüsszeli parancs elfogadás, vita kell, és mivel egy erős és nagy G7 országról van szó, sokkal könnyebb lesz, ha a kisebb EU-tagállam képviseli ezt a pozíciót az erős kormányával- tette hozzá.

Hasonló vélemény korábban Giuseppe Conte olasz miniszterelnöktől hangzott el.

Az EU Oroszországgal szembeni szankciói három független csomagot alkotnak – az orosz állampolgárok elleni utazáskorlátozások, számos orosz állami olaj-, védelmi és pénzügyi társasággal szembeni gazdasági szankciók és a Krímmel kapcsolatos szankciók. Az összes csomagot 2014-ben vezették be.

Az első két csomagot hat havonta hosszabbítják, míg a Krímre vonatkozót évente.

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top