Most itt vagy
Itt > Belföld > A magyar élelmiszerek vásárlása segíti a munkahelyek megtartását

A magyar élelmiszerek vásárlása segíti a munkahelyek megtartását

A Földművelésügyi Minisztérium partnernek tekint minden tisztességes vállalkozást és kezdeményezést, melynek célja az egészséges, biztonságos, kiváló minőségű magyar élelmiszerek gyártása és népszerűsítése – fogalmazott a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Magyar Termék Nonprofit Kft. szakmai rendezvényén.

Zsigó Róbert elmondta: várhatóan mintegy 300 milliárd forint fejlesztési forrás használható majd fel az élelmiszeripar megújítására az elfogadásra váró Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégia alapján. A fejlesztési lehetőségek az élelmiszeriparban versenyképesebb, innovatívabb és eredményesebb vállalkozásokat, valamint bővülő foglalkoztatást jelenthetnek – közölte.

Az államtitkár felidézte, hogy míg a kilencvenes évek elején a bolti kínálat mintegy 92 százalékát adták a magyar élelmiszerek, ez az arány 2009-re 60-65%-ra zsugorodott, a hazai élelmiszeripar belföldi értékesítése mintegy 30%-kal visszaesett. A kedvezőtlen szabályozás, az átgondolatlan privatizáció és a forráshiány is közrejátszott abban, hogy 2010-re a magyar élelmiszeripar, élelmiszer-gazdaság rendkívül nehéz helyzetbe került.

E kialakult helyzetre megoldást keresve a kormány 2012. szeptember 1-jével hatályba léptette a magyar termék rendelet, melynek bevezetésével elsődleges cél volt, hogy a védjegyekkel a gyártók hatékonyabban tájékoztassák a vásárlóikat – fogalmazott az államtitkár. Mint mondta, a hazai élelmiszergyártás és -forgalmazás segítése jegyében módosult a kistermelői rendelet és vált könnyebbé a helyi termelők gazdaságából származó élelmiszerek, alapanyagok közétkeztetésben történő felhasználása. Ezt a folyamatot a jövőben tovább szeretnénk erősíteni- mondta Zsigó Róbert. Hangsúlyozta, hogy a termelői, helyi piacok számának növelésével is az a cél, hogy egyre többen, egyre több helyen találkozhassanak magyar élelmiszerekkel, termékekkel.

Az államtitkár kitért arra, hogy Fazekas Sándor miniszter a 2015-ös évet a Helyi termék évének nyilvánította, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy minden magyar család asztalára egészséges, biztonságos, kiváló minőségű magyar élelmiszer kerüljön.

Mára a Magyar termék, a Hazai termék és a Hazai feldolgozású termék védjegy mintegy 3200 terméken található meg.

(MTI/FM Sajtóiroda)

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

One thought on “A magyar élelmiszerek vásárlása segíti a munkahelyek megtartását

  1. Az élelmiszer magyar földben, magyar zsellér által, éhbérrel termelt! A tulajdonos, a hasznot húzó a dizsó! Hű de jó!+ 27%-ÁFA romák javára! Megyei Szülészeti Oszt évi 4000 születés 25% a magyar/fehér, ebből mennyi az idegen gyökerű, Azt nem tudni, mert az nem látható “anyaméhben szoláriumozott” voltáról!

Vélemény, hozzászólás?

Top