Most itt vagy
Itt > Belföld > A földalapkezelő elkezdte beszántatni a kishantosi gazdaság növényeit

A földalapkezelő elkezdte beszántatni a kishantosi gazdaság növényeit

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 21 éve a biogazdálkodás és az ehhez kapcsolódó oktatás hazai fellegvára.
A „kishantosi ügy” közérdekűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy néhány hét alatt már 200 szervezet és több mint 10 000 magánszemély csatlakozott a Szövetség Kishantosért és a Fenntarthatóságért mozgalomhoz és az általa kezdeményezett nyílt levélhez.
A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 2013. november 4-én nem adta át a földeket a Nemzeti Földalap (NFA) képviselőinek, mert jogos követelései vannak a 21 éve vegyszermentesen kezelt területei vonatkozásában.
Az NFA annak ellenére, hogy nem tudta átvenni a földeket, azokat mégis továbbadta az új „bérlőknek”, ezért Kishantos birtokvédelmi eljárást kezdeményezett.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eljárás lezárásáig senki nem használhatja a földeket. Az új bérlők ennek ellenére, a jogszabályokat újból semmibe véve, már két alkalommal megkísérelték a mezőgazdasági munkák megkezdését; felszólításaink és a kishantosiak erélyes fellépésének hatására azonban távoztak.

A földalapkezelő elkezdte beszántatni a kishantosi gazdaság növényeit szombat hajnalban, a táblákhoz vezető utakat lezárták – számolt be egy kereskedelmi portál Ács Sándornéra, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjére hivatkozva.
Ács Sándorné az MTI megkeresésére megerősítette a portálnak mondottakat. Az MTI-nek úgy fogalmazott: óriási károkozás zajlik a nemzeti földalapkezelő felügyelete mellett.
A 452 hektáron 21 éve vegyszermentesen gazdálkodó Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője azt mondta: “győzött a kétharmad, megindultak a gépek”. Ismertette: hajnalban arról értesítették barátai, hogy a Kishantos Vidékfejlesztési Központ által kezelt 21 földrészleten megindultak a munkagépek, elkezdték beszántani a növényeket, a földekhez vezető utakat pedig lezárták.
A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta. A döntéssel végveszélybe került a földek biominősítése, a kapcsolódó uniós támogatás, és teljesíthetetlenné az ezzel járó kötelezettségek: Kishantos pedig föld híján megszűnik.
A  Kishantosi Vidékfejlesztési Központ védelmében civil szervezetek, az LMP és az általános jogok biztosa is felszólalt, a Greenpeace Magyarország pedig büntetőfeljelentést tett a rendőrségen febuárban hűtlen kezelés miatt.

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top