Most itt vagy
Itt > Főoldal > A föld színéről is eltűnhet a magyar alma

A föld színéről is eltűnhet a magyar alma

Nagyon nagy bajban van az almatermelés ma Magyarországon. Ha az ágazat nem megy keresztül jelentős változásokon, tíz éven belül a föld színéről is eltűnhet a szabolcsi alma. Erre hívja fel a figyelmet a debreceni Farmer Expón kiállító Szabolcsi és Szatmári Alma, saját magukon kívül még több ezer gazdát képviselve, írja a Szakszervezetek.

A magyar kertészeti ágazat legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcse az alma, amely a hazai gyümölcstermesztés mintegy 60 százalékát teszi ki. A fő fajtáink Jonathan (22%), Idared (22%), Jonagold (6%), Starking (5%) Golden (5%), illetve az egyéb (39%) fajták, amelyből kiemelkednek az egyre nagyobb teret nyerő különböző Gála-fajták és az Agrana által néhány éve preferált rezisztens ipari almák aránya. A hazánkban megtermelt mennyiség körülbelül 70%-a ipari, 30%-a étkezési alma. Az ipari feldolgozói kapacitás 500 ezer tonna alma feldolgozását tudja biztosítani, amennyiben minden üzem kihasználja lehetőségeit. Magyarországon uniós csatlakozásunk előtt egy ember átlagosan 30 kg almát fogyasztott el évente, ez a mennyiség napjainkra körülbelül 15 kg-ra csökkent. Ez azt jelenti, hogy hetente csupán 2 almát fogyasztunk el.

Az almatermelés színvonala folyamatosan csökken, egyre több az elhanyagolt almáskert és egyre kevesebb az értékesíthető alma. Ennek oka főleg a tőke, a szaktudás és a munkaerő hiánya. Tíz éven belül eljuthatunk oda, hogy már a hazai boltokban sem lehet magyar almát kapni, csak lengyelt.

Thürmer Gyula

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

2 thoughts on “A föld színéről is eltűnhet a magyar alma

 1. 45 után a szovjet rendszert erőltették hazánkra,
  a “vas és acél” bűncselekménnyel tönkretették a magyar mezőgazdaságot.
  Ennek zászlóvivője volt az mszmp, aminek vezetőségi
  tagja volt a Szovjetúnióban kiképzett Thürmer Gyula is.
  (a fenti demagóg, álszent iromány szerzője)

  A rendszerváltás után volt próbálkozás a mezőgazdaság újrainditásával, de az orbáni fidesz-kdnp végül megadta a kegyelemdöfést.

  A magyar batáta lassan Eu hirű, mégis minden árus
  az egyébként kiváló izraelit vásárolja, mert a mai kormánynak nem érdeke a hazai piac felfuttatása,
  csak a hatalma megtartására koncentrál minden
  pillanatban.
  Majd ha megbuknak,akkor lesz Magyarország is.

 2. Úgy látom, hogy a tőke, szaktudás és munkaerő hiány mellett még nagyon sok összetevője van annak, hogy – tisztelet a kivételeknek -, de sok vidéken élő a boltban vásárolja meg az élelmiszert, miközben a kertje fűvesített, földje elhanyagolt. Az elöregedés mellett, a gyakori termény lopások, a “kedves” szomszédok irigysége valamint a felvásárlási gondok is jelentős részben mindehhez hozzájárulnak.

Vélemény, hozzászólás?

Top