Most itt vagy
Itt > Főoldal > 1706: A győrvári győzelem

1706: A győrvári győzelem

311 évvel ezelőtt, 1706. november 6-7-én a kurucok Andrássy István generális – kik alatt oly nevezetes “ezreskapitányok” szolgáltak, mint Béri Balogh Ádám és Bezerédy Imre, Győrvárnál megtámadták Hannibal Heister altábornagy Horvátország felől érkező kb. 5-ezer fős hadát, ki igyekezett a Duna mentén egyesülni Guido Starhemberg tábornok főerőivel…

Az ütközet nagy és heves összecsapással vette kezdetét 1706. november 6-án késő délután, s hamarosan az est leszállta vetett neki véget. A császári hadoszlop súlyos veszteségeket szenvedett és ágyúi jó részét is elvesztette, mikor azok beleragadtak a sárba.
Éjszaka a császáriak sánccal bezárkózva letáboroztak, de a kurucok az éjszaka folyamán teljesen bekerítették őke. Másnap, november 7-én, Béri Balogh Ádám ezredes vezetésével újabb rohamra indultak. A császári had nagy részét levágták, s aki menekült, az is a környező mocsarakban lelte halálát. A küzdelem hevességére jellenző, hogy Béri Balogh Ádám maga is súlyosan sebesült – három fejsebet kapot.
Nem kis érdem volt, hogy Sibrik Gábor a kuruc hadak egyik zászlótartója (aki ekkor 17 esztendős volt ! – igaz-e?) elfogta a császáriak parancsnokát, gróf Hannibal Heistert.

Közzétette : Kállai József/Vitézség tüköri; Zrínyitől Rákócziig

magyartudat.com

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Top